Predsednik u KBC Zemun: Bolji uslovi za lečenje, završetak radova najkasnije do Vidovdana

Klinički centar prvi put dobija magnetnu rezonancu, proširuje kapacitete svog rada još jednom angio salom, Ro i Eho aparatima, kao i plazma sterilizatorima

Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi do kraja maja ili najkasnije do Vidovdana naredne godine trebalo da bude završena kompletna obnova Kliničko-bolničkog centra Zemun. Vučić je danas u toj zdravstvenoj ustanovi obišao do sada rekonstruisane i novoopremljene prostorije, te primetio da je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrija, a koja je pod zaštitom države, u očajnom stanju, i da kreće i njena obnova.

Istakao je da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji, počev od KC Niš, Urgentnog centra KSC, ali i Kliničko bolnički centar Zemun.

"Srećan sam zbog magnetne rezonance koja po prvi put postoji u zemunskoj bolnici, zbog angio sale... Ovde je i zgrada, koja je prelepa, i pod zaštitom države, ali je ruinirana, u kojoj se deca leče i sada krećemo u obnovu, jer hoćemo bolje uslove za i zdraviju decu", rekao je Vučić novinarima u Zemunu.

Ukazao je da će i ta obnova biti finansirana iz budžeta, zahvaljujući tome što imamo suficit.

"Očekujemo do kraja maja, najkasnije do Vidovdana sledeće godine da kompletna obnova bude završena", podvukao je predsednik države.

Ukazao je da se u KBC Zemun godišnje leči 300.000 pacijenata. Rekao je da je grad dosta novca uložio uobnovu fasada, ali i primetio da ima i dalje neuređenih fasada u Zemunu i zamolio da i one budu što pre uređene. 

 

Vučić je naznačio da se sada radi i poboljšava zdravstveni sistem u Srbiji, koji je srce našeg društva, jer ima sredstava za to, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, od 2014. godine. Podsetio je da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi i zemlja koja najbrže snižava javni dug, kao i zemlja van EU sa najnižom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, sa najviše direktnih stranih investicija.

 

Tanjug

"Na dobrom smo putu, zato je važno i na tome insitram - na očuvanju mira i stabilnosti. Da nastavimo reforme, pre svega poreske amdinistracije, da poboljšavamo poslovni ambijent, da snižavamo doprinose i poreze na zarade i tražimo od inevstitora da ulažu sve više, jer ćemo tako imati i bolje domove zdravlja i kliničke centre", rekao je Vučić.

Kako je rekao, mnogo je urađeno u srpskom zdravstvu, ali mnogo više mora da bude urađeno i to ilustrovao time što je Srbija pre nekolik godina bila poslednja na listi evropskih zdravstvenih sistema, dok je danas šest zemalja iza nas.

"Želimo da unapređujemo sistem brže i snažnije i verujem da ćemo uspeti", zaključio je Vučić.

KBC Zemun je zdravstvena ustanova, koja je osnovana pre više od 230 godina, 1784. godine, u doba Habsburške monarhije. U njemu se na godišnjem nivou pregleda više od 300.000 pacijenata, a pored standardnih dijagnostičkih i terapijskih procedura Centar primenjuje i najsavremenije oblike minimalno invazivnih i endoskopskih intervencija iz oblasti opšte hirurgije, neurohirurgije, urologije, ginekologije, ortopedije kao i radiologije, kardiologije, gastroenterologije i neurologije.

 

Tanjug

Zahvaljujući podršci države, koja je izdvojila više od dva miliona evra - za novi aparat za magnetnu rezonancu čija vrednost iznosi više od 685. 000 evra, opremu za angio salu više od 300.000 evra, ultrazvučni aparat blizu 130.000 evra, uz novi digitalni rentgen aparat i komplet građevinske radove - KBC Zemun sada prvi put u svojoj istoriji dobija magnetnu rezonancu, proširuje kapacitete svog rada još jednom angio salom, Ro i Eho aparatima, kao i plazma sterilizatorima.

U KBC Zemun je zaposleno 1. 40 medicinskog i nemedicinskog kadra, od toga 260 lekara, 750 srednjeg i višeg medicinskog kadra kao i više od 100 nemedicinskih radnika.

Ta ustanova je i sedište tri nastavne baze Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa nastavnim kadrom uključenim u sve oblike naučno-nastavnog i stručnog rada, raspolaže sa 620 kreveta u stacionarnim službama koje su raspoređene u 10 objekata. 

Preuzeto sa: Novosti